Reportage & Artiklar

Dagens gästbloggare – Isabel från tastecelebration

Dagens gäst som gör ett inhopp och bloggar här idag, är fina Isabel som driver bloggen Tastecelebration En tjej jag hittade på Instagram och på så vis även hennes fantastiska blogg.   Varje Söndag kommer jag varva intervjuer och gäst blogginlägg här. Men dagens och först ut är Isabel som tittar in här idag.

Isabel_FotografMaggieStrand_02_low

Hej på er! Jag heter Isabel Brummer, ursprungligen en riktig skåning från fina Österlen och numer boendes i Holland, en kvart från Amsterdam. Idag har jag fått den äran att gästblogga på fina Grönt varje dag. Så himla kul!

Ikea är det perfekta botet mot hemlängtan

Jag driver bloggen Tastecelebration.com sedan ett år tillbaka och skriver där på såväl svenska, engelska som holländska.
Som utlandssvensk kan man verkligen njuta av flera världar samtidigt. Sitt svenska arv blir aldrig som tydligare än när man flyttar utomlands. Helt plötsligt är Ikea det perfekta botet mot akut hemlängtan, lingonsylt det godaste man vet och Abba riksstoltheten. Jaa, det var många saker som jag inte anade skulle hända när jag flyttade hit på ren nyfikenhet för 12 år sedan. Att jag dessutom skulle få upptäcka en helt ny matvärld med tydliga marockanska, turkiska, indonesiska, asiatiska och naturligtvis holländska inslag var för mig en bonus.

En underbar stad som heter Haarlem

Jag bor i en underbar stad som heter Haarlem och närheten till Amsterdam och resten av Europa runt hörnet gör att hela världen ligger framför mina fötter. Fantastiska mataffärer finns runt om hörnet och nästan alla ingredienser går att få tag på; rejäla ruskor av färska kryddor, spännande nötter och frön, oljor och grönsaker. Verkligen, det mesta finns att få tag på! Fast det gör inte det desto mindre härligt att då och då få komma till Sverige och bara njuta av allt som finns gratis i natur och trädgård. Längtansfullt läser jag svenska bloggar som skriver om färsk ramslök (som är fridlyst här i Nederländerna… Heja svensk allemansrätt!), nyplockade hjortron och lingon, egna kantareller och allt annat gott som bara Sverige har.

Som tur är åker jag ofta fram och tillbaka mellan Sverige och Holland. På så sätt får jag en god chans att hålla mig uppdaterad med mattrenderna. Jag köper alltid med mig extra bagage på vägen hem så att jag kan köpa med mig alla matmagasin och nya produkter som jag missat sedan sist. Det kan lätt bli några kilon…

Matlagningskurser

Dessutom tar jag med mig mina kunskaper härifrån till Sverige (och tvärtom också självklart) och ger matlagningskurser med grön mat med mycket internationella inslag. Då blandar jag vilt med vegan, raw food och vegetarisk mat från hela världen. När vi lagat klart står det en alldeles ljuvlig buffé framför oss att hugga in på. Ett roligt sätt att vidga vyer och träffa nya foodisar. Om du är intresserad av att hänga på, är nästa kurs helgen den 24 och 25 september på Jägmästarbostadens bed, yoga and breakfast på Österlen. Då ska vi laga mat så det stänker om det under temat skördetid. Ska bli så roligt!

Nicecream med mango och ananas……

Toppat med pekanströssel och kanelrippel.

Gastblogg_mangoglass_pekan_kanelrippel_1 Gastblogg_mangoglass_pekan_kanelrippel_1

Som recept till den här gästinlägget har jag finurlat ut en fantastisk god nicecream med mango och ananas toppat med pekanströssel och kanelrippel.
Jag har valt att koka upp frukten som en puré först. Om du istället föredrar ha den 100 % raw, hoppar du bara över kokning och redning och mixar ihop det som det är. Men hoppa inte över nötterna, tillsammans skapar de matpoesi!
Skulle det mot förmodan bli något över, fungerar det perfekt som en bas till en smoothie… Bara att frysa in den avsvalnade purén.
Om du är nyfiken på att läsa mer, hittar du mig på bloggen www.tastecelebration.se och på Instagram och Facebook under namnet Tastecelebration. Hoppas vi ses!
// Isabel

MANGO OCH ANANASPURÉ (V+GF)

Ingredienser
100 gram färsk mango
100 gram färsk ananas
30 gram lönnsirap
2 msk limesaft
Ca 5 gram finriven ingefära (ca 4 cm oskalad)
½ tsk gurkmeja (färsk eller torkad)
———————–

Redning

1 tsk arrowroot
150 gr kallt vatten

Hur gör jag?
1. Skala och skär frukten i mindre bitar. Skala och riv ingefäran fint.
2. Häll ingredienserna i en gryta (förutom redningen) och låt det koka tills frukten blivit mjuk och lite mosig.
3. Stavmixa till en pure och tillsätt 2 msk färdig redning. Mixa väl och låt svalna av.
Tänk på att gurkmeja färgar av sig på allt och alla, såväl kläder som redskap…
Pekanströssel

Ingredienser
40 gram pekannötter
30 gram kokossocker
En liten nypa salt (helst Maldon)
Hur gör jag?
1. Förbered ett bakplåtspapper. Rosta nötterna i en torr stekpanna försiktigt.
2. När de nästan är klara, häll på kokossocker och lite salt och sockret smälta över nötterna. Det går på några få sekunder. Akta, det blir jättevarmt!

3. Häll över blandningen på bakplåtspapperet. Låt svalna av och hacka sedan grovt.

KANELRIPPEL

Ingredienser

7 medjool dadlar, urkärnade
1-1,5 dl vatten (beroende på hur lös du bill ha såsen)
½ dl kokosolja
2 tsk kanel
Några korn salt

Hur gör jag?
1. Mixa allt och rippla över glassen före du strör strösslet över.

SAMMANSTÄLLNING AV GLASSEN

3 dl frysta, mogna bananer i skivor

Mango och ananaspuré
Hur gör jag?

 1. Ta ut bananskivorna ur frysen.
 2. Häll på fruktkompotten. Mixa några minuter tills du har en jämn glasssmet. Ställ eventuellt in glassen i frysen för att få lite hårdare glass.

Gör kulor av glassen, dekorera med kanelrippel och pekanströssel. Ät direkt. Det bör räcka till 2-3 personer.

Gastblogg_mangoglass_pekan_kanelrippel_closeup

Tack Isabel för ett jättefint inhopp på Grönt varje dag!

Hej så länge // Tina

 • Svara
  Guestblogger and mango and pineapple nice-cream with cinnamon sauce
  22 augusti, 2016 at 15:39

  […] Read the original post here (in Swedish), link.  Let’s get to work! […]

 • Svara
  Mango-ananasijs ijs met kaneelsaus en gezouten pecanoten
  22 augusti, 2016 at 15:39

  […] Tina, de vrouw achter de blog is een erg actieve blogger die tovert met groenten. We vonden elkaar op Instagram en kort geleden vroeg ze me of ik haar gastblogger wilde zijn. Ik vind dat altijd erg leuk dus ik zei meteen ja. Het recept voor het heerlijke ijs had ik eerder gemaakt voor mijn workshops in Zweden in juli. De deelnemers waren er toen erg enthousiast over en ik weet zeker dat jij het ook erg lekker zult vinden. Ik geef je alvast een belangrijke tip; wat je ook doet, vergeet de noten in het recept niet want die maken het verschil tussen een lekker dessert en een supertoetje. (de originele post in het Zweeds kun je hier lezen) […]

 • Svara
  Gästbloggare på Grönt varje dag och urgod glass
  22 augusti, 2016 at 15:40

  […] Läs gästinlägget och recept här, länk. […]

 • Lämna en kommentar

  Relaterade inlägg