Reportage & Artiklar

ICA och vegetariskt är sant ( sponsrad video)

ICA och vegetariskt. Just nu satsar ICA stort med en serie vegetariska reklamfilmer som tar pulsen på vego Sverige. De vill ligga i framkant och visa vägen.

Nog märks det tydligt att det är en Grön våg som sveper över Sverige, att fler och fler faktiskt gör aktiva gröna val. Men är det tillräckligt, räcker det för att få en hållbarare framtid! Numera är var tionde svensk -vegan eller vegetarian. Men det måste ändå nämnas att vi är ett land med stora köttälskare som i snitt äter ett kilo kött i veckan. Det är en fördubbling sedan 70-talet och på sikt är det inte hållbart för vår framtid alls.

ICA vill ligga i framkant och visa vägen

Kan man få en köttätare att älska vego? För att få svar på den frågan besökte vi Öckerö, Sveriges köttigaste kommun. Så här reagerade invånarna på mästerkockens vegorätter…

Varför ska vi då välja vego?

För miljön och ökad biologisk mångfald, minskade utsläpp av klimatgaser och minskad användning av bekämpningsmedel – det är resultatet av minskad köttkonsumtion. Tips! Ät mindre men miljömässigt bättre kött, välj mer protein från växtriket och släng inte kött. Då gör du en hjälteinsats för planeten.

För djuren

Många väljer vego av etiska skäl. Tips! Om du vill äta kött ibland och månar om djuren, välj svenskt kött från naturbetande djur, gärna ekologiskt.

För den egna hälsan

Av hälsoskäl bör vi, enligt Livsmedelsverket, äta högst 500 gram rött kött och charkuteriprodukter i veckan. När du minskar på köttet, välj gärna mat som linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker. De ger bra näring och bra protein.

För plånboken

Vegetariska råvaror som linser, bönor, ärter och rotfrukter är i regel mycket billigare än kött och fisk. De har också en längre hållbarhet, vilket gör att svinnet blir mindre. Vegetarisk mat får helt enkelt tummen upp av plånboken.

Tips! I stället för att tänka kött och potatis, tänk potatis och kött. Låt alltså vego dominera på tallriken och komplettera med animaliskt protein.

Källa: Text lånad från ICAS hemsida

I år har FN utlyst baljväxter till baljväxtens år , våga testa bönor i din nästa middag! Mina asiatiska biffar med adukibönan blir man inte besviken på!

IMG_8046

Dessa chokladbollar på adukiböna är också ett måste att testa!

IMG_8084

Ha en fin Lördag // Tina

Detta är ett sponsrat inlägg!
 • Svara
  https://workoutgirl22.wordpress.com
  15 juli, 2016 at 08:33

  Älskar detta!

  • Svara
   Tina
   16 juli, 2016 at 07:06

   Jag med:))Ha en fin Lördag/ Tina

  Lämna en kommentar

  Relaterade inlägg